Blakke Mølle
Dykning  Foto album  Kajaksejlads Vejrudsigt Mine Links privat  Gæstebog Forside

 

 

Reersø - Musholm - Mullerup - Reersø 

Søndag d. 12 August 2007

Distance :                                              20,5 Km

Se kort over turen

Klokken er 6.00 og vækkeuret starter sit ubønhørlige morgenshow - Jamen det er jo søndag - Netop det er søndag morgen, og dagens fysiske aktivitet er indstillet på havkajak -tur med Bjørn og Henrik. Jeg skal være klar i Holbæk kl. 8.00. Jeg pakker det, som jeg tror jeg vil få brug for på turen. Gode råd fra Bjørn om at tage noget tøj med, som kan modstå vand viser sig senere at være ikke bare velmenende, men også yderst praktiske. Mad og drikke (koldt og varmt) skal også vise sig at være nødvendigheder på denne tur ud i elementerne. Alt er pakket - På taget er monteret de nyindkøbte tagbøjler med dertilhørende stativ for kajak. Morgenmaden indtages i raskt tempo, og så af sted på min anden tur med havkajak.

Efter mødet i Holbæk, og pakning af bilerne, går turen til Reersø. Bjørn der fører an, har valgt en meget naturskøn rute, der bringer os hurtigt frem, med udsigt til skov, mark, sø og å løb. 

Velankommet til Reersø havn, begynder vi at losse bilernes last af både og udstyr. En hurtig omklædning og vi er klar. Inden turen kan begynde holder Bjørn skippermøde og fortæller hvordan turen skal afvikles - Vi ser på kortet, og beslutter ud fra den øjeblikkelige vejrsituation, hvilken rute vi vil benytte. Vinden blæser stadig ca. 8 m/s fra NV - V, så vi kan forvente at der vil være lidt buler på vandet. På den første del af ruten vil vi have modvind, så vi beslutter at sejle op langs Reersø, for at få lidt læ - Herefter vil vi, når vi kommer på højde med Musholm, dreje mod syd og holde på øen, under iagttagelse af den afdrift og forsætning, som vi måtte have. 1. stop på turen bliver Musholm. Derefter vil vi sejle til Mullerup, og herfra tilbage til Reersø. Vejrudsigten forudsiger at det vil klare op, og at vinden vil aftage til under 5 m/s og gå mere i vest. Altså kan vi forvente at få rygvind fra Musholm til Mullerup.

Efter skippermødet gør vi klar til afgang, og begynder turen. Vi kommer dog ikke langt, før vi bliver kaldt tilbage, af hvem der senere viser sig at være iskiosk ejeren. Bilerne må ikke holde hvor de er efterladt, og Bjørn og jeg må altså ud af kajakken og flytte bil. Man skal altid være meget imødekommende overfor lokalbefolk- ningen - Havkajak folket skal jo ikke have et dårligt ry!

Endelig begynder vores tur og vi glider ud forbi havnen - Forbi de beskyttende moler - Ud i lidt mere bevægeligt vand. Det er rart at få bevægelse i kajakken og få brugt lidt energi. Jeg må koncentrere mig om rotagene og balancen. Det vipper noget mere end første gang jeg roede kajak - Jeg tænker på Bjørns instruktioner og placerer lårene i havkajakkens skåle, for at få en bedre føling med kajakkens bevægelser på vandet. Vi ror i et stille og roligt tempo - forbi Reersø havn, der forsvinder bagud - Op langs Reersø, og møder morgenvandre på stranden - Vi er jo ikke særligt langt fra stranden - Lige nu. Efterhånden tager søen og vinden lidt til, men jeg synes at jeg finder balancen og rytmen helt godt - Lige nu kommer søen ind direkte forfra. Da vi efterhånden har Musholm tværs, beslutter vi os for at sejle på tværs - At krydse Musholm bugt.

Da vi vender får vi søerne mere tværs, og jeg må nu atter til at finde balancen - Atter kommer lårene i skålene, og jeg finder balancen. Under turen mod øen, tager søen lidt til, en forkert sø, og jeg mister balancen og er lige ved at vælte - Bjørn forklarer at det er nu jeg skal bruge de  støttetag, som han har forklaret om - Jeg gennemgår hele scenariet i tankerne - Hvis jeg vælter, så gælder det om at komme ud af kajakken, få fat i kajakken og siden pagajen, vende kajakken tømme for vand, og op i kajakken igen. Det bliver nu ikke nødvendigt - Nu holder jeg udkik efter de brækkende søer, og er klar med støttetagene. Søen er nu ikke så kraftig endda, blot 0,5 - 0,75 m. Den er ikke krap, men rimeligt blød, men med brækkende toppe. Vi skyder en god fart, og øen bliver større og større. Vi når først Nordholm, en lille græsklædt ø, som ligge lidt nordøst for Musholm. Her har en uheldig sejler fundet hvile på stranden - En større motorbåd er drevet op på stranden og ligger der uhjælpsomt uden vand under kølen - Det bliver vist noget af et job at få den i søen igen. Fra Nordholm drejer vi mod øst, og sejler ned til fiskefarmen - Musholm er nemlig kendt for bla. sine fiskefarme, hvor der opdrættes ørreder - Jeg har netop læst at der skulle være sluppet ca. 5.000 fisk ud - Alle med en størrelse på 2 - 3 kg. Tænk at have mistet hen ved 15 ton fisk! Bjørn og jeg bliver enige om at det må være noget af et tab for produktionen. Fiskefarmene bliver serviceret fra et opankret skib, der ligger fast på sin position midt imellem nettene. Herfra går der sorte rør til hver netgård. Ud af rørene kommer med jævne mellemrum fiskefoder - Smart! På den måde behøver ejeren ikke at sejle derud for at fodre fiskene - De bliver fodret automatisk og i afmålt mængde - Det er vel også med til at skåne miljøet. Bjørn fotograferer og vi sejler derfra til Musholms nordspids. Her deles vore veje for en kort stund. Jeg sejler på indersiden af øen i læ, og Bjørn tager ydersiden rundt (luv side). Ved anløbsbroen møder jeg nogle fritidssejlere, der spørger til strandingen på Nordholm. Det er helt rart at sejle i smult vand.

Bjørn og jeg mødes på øens sydside, hvor vi går i land. Nu er det tid til et velfortjent hvil og en kop kaffe og noget at spise.

Vi sætter os oppe på øens bakke - Overalt er der huller i jorden, og jorden er dækket af nogle brune og sorte kugler - Kanin ekskrementer.

 

Hele øen er fyldt med kaniner. Da de ingen naturlige fjender har her, er de simpelthen overalt. Til at begynde med ser vi dem ikke, men da vi har siddet stille en stund, kommer de frem - Gule, hvide sorte, brune og blå.

Der ligger også skeletdele fra kaniner.

Bjørn er her øens højeste punkt.

Efter at have nydt "kaninøen" gør vi atter klar til sejlads. Vinden har nu lagt sig en smule til 6 -7 m/s og er gået mere i vest. Vi lægger ud fra stranden og ror langs øen til sydspidsen, hvor vi lægger kursen mere nordligt, for i læ af øen, at komme om til starten af krydset til Mullerup. Søen er stadig urolig men langt mindre end tidligere på dagen - Men enkelte søer brækker stadig, og gør brugen af støttetagene nødvendig. Bjørn surfer med bølgerne - Jeg koncentrerer mig om at holde kursen, og kajakken i en retning, der harmonere bedst muligt med bølgerne. Langt ude mod sydøst får Bjørn pludselig øje på en enlig kajakroer - Vi er ikke de eneste der er ude for at nyde denne skønne sommer dag - Solen er nu begyndt at bryde igennem skyerne, og vinden lægger sig stadigt mere - Men søerne vedbliver.

Ved 14 tiden glider vi op på stranden lige nord for Mullerup lystbådehavn - Her holder vi frokost pause, og indtager med god appetit den medbragte mad, sodavand og kaffe.

Man kunne sagtens have blevet længere på stranden - Nu hvor solen endelig er brudt helt frem, og vinden havde lagt sig til 3 - 5 m/s. Havet er dog stadigt "bulet", men slet intet imod formiddagens mere oprørte hav. Efter endt frokost starter vi på dagens 3. og sidste ben. Mullerup - Reersø.

Dette dagens sidste ben foregår i et jævnt og godt tempo, og med en fin udsigt til styrbord, hvor Sjællands kyst ligger badet i sol, og viser sig fra sin smukkeste side. Da søen nu efterhånden har lagt sig helt, får jeg tid til atter at koncentrerer mig lidt mere om ro stilen. Bjørn kommer som så mange gange før med gode råd, og vink. Det er altså rart at have en erfaren roer ved sin side, der gider at give de gode råd - Om og om  igen - For det er svært at huske det hele første, anden og..... gang. Men det skal nu nok lykkes. Efter en lille times roning ankom mer vi til Reersø. 

En rigtig god dag er ved at være slut - Tilbage er at pakke sammen og gøre klar til hjemtransporten.

Men vi skal jo lige have en is i iskiosken.

Tak til Bjørn for en rigtig god og lærerig tur. Jeg er klar til næste tur - Hvor den går hen må du, kære læser, vente med at se til den dukker op på disse sider.

En ting er helt sikkert - Det bliver heller ikke den sidste tur for mit vedkommende.

Er du interesseret i at vide mere om Musholms fiskefarme kan du med fordel bruge følgende link:

     http://www.musholm-lax.dk/