Blakke Mølle
Dykning  Foto album  Kajaksejlads Vejrudsigt Mine Links privat  Gæstebog Forside

 

 

Havkajakkursus

Introduktion til havkajak

Søndag d. 26. August 2007

Kano & Kajak butikken i Skovshoved

 Efter at have oplevet at sejle i hhv. stille vejr, og derefter lidt mere oprørt hav, og efter råd fra med roere, har jeg overvejet at der kunne være nogle konsekvenser ved at sejle i havkajak, som nok krævede lidt mere indsigt. 

1. Roteknikken: Havde jeg fået fat i det hele?

2. Ombordstigning: Det er jo et smalt fartøj.

3. Hvordan kommer man tilbage på ret køl, hvis ekvipagen vælter? (jeg havde jo mærket, at der kunne være tendenser i den retning ).

Jeg begyndte derfor med at undersøge markedet for kurser. Det viste sig hurtigt, at der findes kurser i alle afskygninger og med forskellige varighed og dermed priser. Jeg valgte at forsøge mig med et kort kursus. Hos Kano og Kajak butikken, der ligger på Skovshoved havn, tilbyder man et introduktionskursus af 6 timers varighed. Kursets indhold er som følger:

Indstilling af kajakken.

Ind- og udstigning ved kyst og bro.

Roteknik.

Selvredning

Tømning af kajak.

Derudover tilbydes introduktion og hvis der er tid afprøvning af makkerredning og grønlænder vending.

Endelig lidt teori omkring pakning af kajakken til tur, turplanlægning og generel sikkerhed til søs.

De eneste forudsætninger, som kræves er at man kan svømme, og et godt humør. Begge forud- sætninger som jeg kunne nikke genkendende til.

Prisen for hele herligheden er 499,-, hvis man selv stiller med kajak og pagaj, og 799,- hvis man ønsker at låne udstyret.

Baseret på en kort overvejelse besluttede jeg mig for at deltage på det førstkommende kursus, d. 26. august 2007. Med kursus start kl. 10.00.

Søndagen oprandt - Vejrmeldingen stod på 11 m/s fra vest til nord vest. Skyet først på dagen med byger, og evt. senere opklaring med nogen sol. omkring 18 grader C. - Bilen pakkes og så af sted. På vejen mod Skovshoved begyndte det at regne. Ja det dryppede ikke bare - I hvert fald var der mange dråber, som ankom i et hurtigt tempo. Her var det så at forudsætningen med det gode humør kom ind i billedet - første gang - tænk positivt! Det er bare en byge! Det viste sig også at være en byge, men den varede da ved frem til havnen, hvor jeg ankom 9.30. Her blev jeg modtaget af personalet fra butikken, og præsenteret for dagens instruktør, Steen. En rigtig humørspreder, og viste det sig en super god instruktør, der har alt hvad man kan ønske sig som elev - Ikke mindst blev jeg ret imponeret over hans evne til, selv på åbent vand, at tale så alle kunne høre, selvom flokken indimellem ikke var helt samlet. Vi var en sluttet flok på 5 kursister, så der var god tid til alle. Først blev indstilling af kajakken gennemgået, og de der skulle låne udstyr fik dette udleveret. Herefter gik turen til slæbestedet i Skovshoved havn, hvor søsætningen og ombordstigning fra bro, skulle foregå. Inden søsætning blev brugen af pagajen gennemgået - Vi stod der alle mand og svingede pagajerne til Steen var (næsten) tilfreds med udførelsen. Herefter satte vi kajakkerne i vandet, og under Steens instruktion entrede vi kajakkerne - Alle kom sikkert i, uden at blive våde. Vi sejlede herefter rundt i havnen, hvor vi afprøvede de forskellige roteknikkker - Fremad, tilbage og til siden på 2 forskellige måder. Steen var over os alle, med gode råd og rettelser til vores teknik, som for mit vedkommende blev forbedret med flere grader - Faktisk lykkedes det mig at bakke næsten lige så hurtigt, som det gik fremad - Rart at få tag på teknikken.

Da Steen havde overbevist sig og ikke mindst os om at vi var klar, begyndte turen ud af havnehullet - Nu var vi pludselig på åbent vand - det mere eller mindre flade vand i havnen blev hurtigt erstattet af Øresunds bølger, som i dagens anledning, og sikkert inspireret af de 11 m/s havde antaget en fornuftig størrelse. Vi roede op mod Bellevue strand - Vinden var ind fra bagbord eller foran for tværs til bagbord. Nu kunne man godt føle, at der skulle leveres effektive rotag for sikre en god fremdrift. Bølgerne kom forfra, så kajakken dykkede næsen i bølgerne og fordækket blev vasket godt og grundigt. Rart at mærke søernes og vindens træk i kajkakken, og mærke at stabiliteten under fremdrift ikke frembød større problemer, trods de kun 53 cm´s bredde. Værre var det når vi lå stille og lavede øvelser, eller fik instruktioner, og skulle ligge stille. Der skulle arbejdes hele tiden for at holde sin position. Det betød da også, at en af os elever ufrivilligt væltede, og Steen demonstrerede allerede her, makkerredning - Den kæntredes kajak kom op på Steens kajaks dæk og blev tømt, først til højre, så til venstre. 

|

Herefter blev kajakken atter søsat bag til for, og den uheldige entrede herefter med støtte af Steens kajak, sin egen do. Så var alle atter på ret køl og igang med at ro. Efter en stund passeredes Bellevue, og der blev gjort klar til landgang lige nord herfor, hvor frokosten skulle indtages. Steen instruerede i hvordan landgangen skulle foretages, så vi ikke bare sejlede op på stranden, med stoppede i god tid, og steg behersket ud af kajakken. Denne øvelse gik godt - Ingen tog ufrivilligt bad her. Frokosten blev indtaget på en dejlig grøn plet, med borde og bænke. Steen fortalte om nogle af sine mange ture med havkajak - En rigtig god inspiration til os vordende havkajakroere.

Efter frokost måtte vi atter ud på Øresunds bølger. Nu var tiden kommet for redningsøvelserne. Først roede vi dog til Hellerup havn, hvor vi øvede støtte tag, og hoftebevægelser til støtte. Vi blev mere og mere modige, som tiden gik, og det endte da også med at jeg fandt begrænsningen for denne øvelse. Pludselig befandt jeg mig med hovedet nedad, med fuldt udsyn til bunden af Hellerup havn - Sikkert til stor moro for de mange mennesker der befandt sig på havnen. Nu var det så min tur til at prøve makkerredningen. Denne gang tømte Steen tålmodigt min kajak, placerede den langs hans, og jeg forsøgte min med at stige ombord fra bagenden, men endte atter i baljen - Anden gang fulgte jeg blot Steens instruktion, og var snart atter i cockpittet på min kajak.

Nu sejlede vi atter ud på Øresund, hvor vi trænede selvredning, under anvendelse af  en pagaj flyder. Pagajflyderen er en dobbelt ballon, der placeres på pagajens ene blad, hvorefter den pustes op. Inden kajakken vendes, fjernes så meget vand som muligt fra kajakken, ved at løfte dens forende ud af vandet - Mens man selv ligger i vandet forstås. (Nu er det altså rart at have redningsvesten på). Ved at placerer pagajen vinkelret på kajakken, får men en stabil udrigger fra kajakken. Nu placerer man sin krop på langs ad pagajen. Venstre ben svinges op i cockpittet, derefter højreben, alt imens man stadigt holder vægten på "udriggeren". Når begge ben er i cockpittet vendes kroppen, stadig med vægt på pagajen. Når man sidder korrekt, kan vægten flyttes fra pagajen til kajakken - Herefter tømmes kajakken for vand, enten ved hjælp af en pumpe, eller en øse - De sidste dråber fjernes med den dertil medbragte stærkt sugende svamp. Det lyder jo i virkeligheden nemt, men Øresunds bølger gjorde øvelsen noget mere spændende. Rart at have Steen der til at give de gode råd - Så ingen mistede det gode humør. Til historien hører jo også, at man under denne øvelse drive af sted med strøm og vind, hvilket i praksis denne dag betød at vi drev temmelig langt ud i Øresund, frø vi atter sad godt og trygt i kajakkens cockpit.

Herefter begyndte vi at ro tilbage imod Skovshoved havn - Også for at få lidt varme i kroppen. Ved Bellevue gjorde vi atter holdt og trænede makkerredning, to og to. Steen viste og redning fra spids, og nogle af os prøvede også denne øvelse - En prøvede den endda helt og fuldt. Endelig viste Steen os en grønlænder vending. Personligt tror jeg nok at jeg skal få styr på den også, bare ikke lige nu. Vi var nu blevet lidt kolde af al den vandgang, og vi roede nu ind til Skovshoved havn, hvor vi steg ud af kajakkerne ved den bro, hvor det hele begyndte.

Alt i alt en rigtig dejlig dag, med en masse ny viden om at sejle kajak. Nej jeg tror ikke at jeg er blevet verdensmester - Men jeg ved at jef´g har fået nogle værktøjer at arbejde videre med, og med træning og atter træning skal det nok komme. Jeg føler mig i hvert fald bedre rustet til at sejle med mine makkere.

Her er det på sin plads at sige tak til Steen for en rigtig god og for mit vedkommende meget udbytterig dag. Jeg skal helt sikkert på kursus igen, men lige nu har jeg en hel del at øve mig på.

Umiddelbart tror jeg at dette er en god begyndelse, og jeg tror at mine medkursister også har fået noget med hjem - Noget som giver dem mulighed for at komme igang eller videre i deres hobby. Tak for en god dag til  Peter, Jimmi, Christian og Niels også - Og ikke mindst jeres gode humør. Ja den forudsætning var helt sikkert opfyldt.

Hvis du også får lyst til at prøve dette kursus kan du se mere her:

www.kajak.dk/kajakkursus.htm

Kano og kajak butikken har selvfølgelig også alt det udstyr, som du kunne tænke dig - Og i den rigtige kvalitet.