Blakke Mølle
Dykning  Foto album  Kajaksejlads Vejrudsigt Mine Links privat  Gæstebog Forside

 

 

Orø rundt

Søndag d. 23. September 2007

Distance:                                              33 Km

Se kort over turen

Jeg har ikke tal på de gange, jeg har været rundt om Orø. Med base på Hornsherred, og med adgang til at sejle, har Orø altid været god at sejle omkring - Enten det har været styr- eller bagbord omkring - Ofte har det været vinden der har bestemt omgangsretningen. Den hurtigste tur hidtil var vist engang i 1990érne i en lille gul speedbåd med en ældre 60 Hk motor. Jeg husker stadig, med gru, forbruget af benzin.

I dag skal turen om Orø foregå i et mere adstadigt tempo - I kajakken. Jeg har glædet mig til turen - Måske fordi det er så kendt et farvand, og fordi naturen i netop dette område faktisk byder på lidt af hvert.

Morgenstemning ved Hammer Bakke

I dag skal vi som sagt rundt om Orø - Bjørn og jeg mødes ved Hammer Bakke omkring kl. 08.00 . Det er herfra at  trækfærgen går fra Hornsherred til Orø. Her ligger også en lille lystbådehavn - Nordhammer. Vi har valgt at ligge i, imellem havnen og færgelejet. Her er en badebro, og en fin adgang til vandet. Men først skal vi lige have vores morgenmad.

Morgenbord i det fri.

Vejrudsigten er god - Der er lovet opklaring efter middag - Lige nu er det diset, og det trækker med nogle skyer. Vi taler om dagens tur - Vi vil ro sydover, og altså have Orø på styrbord side i dag. Vi gør klar til søsætning af kajakkerne. Jeg har siden jeg første gang steg ombord i min kajak været fascineret af, hvor meget stuveplads der er i en havkajak. At stuverummene samtidigt er vandtætte, har jeg nydt godt af adskillige gange i min foreløbige karriere som kajakroer. Klokken er nu hen ad 08.30, og vi søsætter kajakkerne. Vandet er næsten som et stuegulv - Dog med enkelte krusninger. Vinden er i syd, så vi får lidt modvind til at starte på. Vi ror forbi færgelejet - over mod Rønø. Lige øst for Rønø ligger der en meget stor sten, som er afmærket med et "jordbær" i den østlige ende og en jernstang i den vestlige ende. I dag ror vi vest om stenen. Jeg har aldrig prøvet at passerer stenen på den måde, men med en dybgang på 10 - 15 cm er der ikke problemer med at sejle denne vej.

Rønø om styrbord.

Om bagbord ser vi Vellerupvig. Målet for min første tur i havkajak. Den aften var vejret absolut anderledes, med en helt fantastisk solnedgang. Med Rønø bagude, lægger vi kursen mere sydvest over. Vi har kurs imod den gamle Søminestation. På vejen over inderbreddingen ser vi en trawler, i færd med at skrabe muslinger. I de senere år er det atter - Uvist af hvilke grunde - Atter blevet tilladt at skrabe muslinger i fjorden. Det er helt tydeligt, at trawleren "høster" muslinger, som man høster en mark - Sandsynligvis planlagt og styret af en GPS. Fiskerne i fjorden er vist ikke så glade for denne aktivitet - Flere mener at det griber forstyrrende ind i havmiljøet.

Ved 10 tiden lander vi kajakkerne på stranden foran sømine stationen i Dragerup skov. Sømine stationen har en interessant historie - Det var her søværnet i "gamle" dage - frem til 2. verdenskrig - Bl.a. afprøvede torpedoer.

 

Torpedo anno ????.

over 70.000 afprøvninger blev det til.  Afprøvningen foregik ved at man affyrede torpedoen fra en betonbro - Som nu kun ses som et par "tandstumper" der stikker op af vandet - Oppe i vestre løb (vest for Orø) var der en bemandet udkikspost, som kunne rapporterer om afskydningens forløb. 

Sømine

Mere fredelige er de mange fasaner, som vandre ubekymrede rundt på området. De er vist ikke indviet i stedets historik.

Mens vi sådan går omkring og nyder stedet, bliver vi venligt gjort opmærksom på, at det er privat område, som ikke må betrædes af enhver - stedet er nu blevet omdannet til kursuscenter for RUC - Vi flytter os derfor hurtigt udenfor indhegningen, og nyder resten af vort ophold på stranden, før vi igen går ombord i kajakkerne, og ror op imod Kirsebærholmen. Vi ror tæt på skoven (Dragerup Skov) der er stille, så man hører tydeligt fuglelivet i skoven. Bjørn fortæller at man kan være heldig også at se hjorte dyr heromkring

.

Bjørn ved Dragerup skov.

Vi ror i adstadigt tempo op til spidsen af Kirsebærholmen - Derinde er anlagt en golfbane - Da vi ror forbi lyder klokkeslag - Er det "hole in one" eller er det nogen der vil give en omgang?

Vi runder Kirsebærholmen, og ligger os i vente- position. Vi venter på Kristian og Mai-Britt. De skulle have været med fra Hammer Bakke, men på grund af den moderne kommunikations- tekniks utilstrækkelighed, kom de for sent af sted hjemmefra. 

 

Men det er der naturligvis råd for, så de er kørt frem til Holbæk marina, hvor de har søsat deres havkajakker. Vi ser dem nu komme rundt om holmen, og vi er nu alle klar til den videre færd. Vi ror nu alle fire nordover - Mai-Britt´s ror gør knuder, så vi bestemmer os for at sejle over til Bognæs, og gå i land der, for at få rettet det. Samtidigt får vi lidt træning i at gå i land.

Bjørn fikser hurtigt det genstridige ror. Nu vi er her ser vi os lidt omkring. Bognæs indeholder flere muligheder for at slå lejr, hvis det skulle være nødvendigt. Der er også en hel del grillpladser - Et ulmende bål vidner om at her har været besøg for nylig -

Varmen er der stadig!

Efter at have beset stedet gør vi atter klar til at sejle nordpå - Til Kongsøre Skovens lejrplads.  

På vejen op igennem vestre løb passerer vi løbets ene fyr. Det er et løjerligt fyr, som har fået tilnavnet Marsmanden. Tilnavnet skyldes sikkert, at det minder en hel del om de robotter, som man ser i Star Wars filmene. Det var i øvrigt på denne position, at udkikken fra sømine stationen sad i gamle dage.

Marsmanden passeres i samlet flok!

Vinden har vi, siden vi startede sejladsen op igennem løbet, i ryggen. Når man holder pause med roningen sejler man stadig fremad med 2 - 3 km/t. Det er nu rart. Efterhånden som vi kommer ud til Lammefjordens udmunding begynder vi at få nogle interessante bølger. Bølgerne fra løbet blander sig med de bølger som kommer fra fjorden. Det giver et meget sjovt miks af bølger på kryds og tværs. Vi kan nu se Kongsøre Skoven - Det er her frømandskorpset holder til. Jeg kender stedet fra utallige dykkerture, hvor vi har lavet stranddyk, fra netop denne bred. Sjovt sådan at opleve det hele på en helt ny måde - Oplevelser på samme lokalitet med forskellig vinkel og perspektiv er absolut ikke at foragte. Frømandskorpset har bl.a. en forhindringsbane i skoven, som er tilgængelig for offentligheden, hvis man skulle have lidt krudt, som man vil have brændt af! Vi glider op på stranden, og får lagt kajakkerne til hvile oppe på sandstranden. Også her er der rigeligt med grill- / bålpladser, hvor man kan varme sin mad - Lige til venstre for os er der slået et stort telt op. Nogen har overnattet her - Og man må sige at stedet appellerer til en overnatning, med bål og guitar. I dag nøjes vi med at indtage vores frokost, og så varme os ved de tilbageværende gløder.

Bål hygge i Kongsøre skov.

Efter frokost og et tiltrængt hvil går turen videre. Kristian og Mai-Britt sejler tilbage ad vestre løb, til Holbæk marina, hvor deres transport står. Så vi tager afsked for denne gang, og ser frem til at vi næste gang skal på tur sammen - Måske ikke bare en dag, men en weekend tur med overnatning, bål og lejrhygge.

Bjørn og jeg fortsætter Orø rundt, idet vi nu sætter kursen mod Orø´s nordkyst. Nordkysten er præget af mange rev med store sten, så vi vælger en rute fra Kongsøre Skov, der går via Lyse grund - Lyse grund er afmærket med en østkardinal eller østbøje. På vejen over mod Orø mærker jeg igen disse underlige bølgeforhold, hvor bølger med forskellig udgangspunkt mødes i nogle krappe sammenstød. Snart ser vi Kyndbyværket ude for.

 

Flere sejlbåde er på vej hjem nu, mod Holbæk.

Snart runder vi nordspidsen af Orø, og nu går turen ned igennem østre løb. Vinden er stadig i syd, så nu får vi modvinden at føle. Endnu ligger vi dog lidt i læ af Orø. Vi sejler tæt ind mod Orø. Her ser vi pludselig nogle store fisk plaske i vandet. Var det mon ørreder? Jeg ved at flere af fiskerne fanger ørreder her, så det er absolut ikke usandsynligt. Vi passerer flere bundgarn - Det er også lavvandet, så vi vælger at sejle lidt længere ude. Det betyder også at vinden får lidt bedre fat i os - Nordhammer havn anes nu foran. Vi sejler i første omgang forbi vores landingsplads, da vi lige skal nyde trækfærgen og have et par billeder af den her i modlyset.

Trækfærgen Karen Orø.

Vi ror lidt med færgen, frem og tilbage. Trækfærgen er en kabelstyret færge. Den kan kun sejle der hvor dens kabler går. Det er vist nok en af de sidste trækfærger, som er tilbage i Danmark - Så dens tre røde lys i en trekant, hvilket markerer en trækfærge, ses ikke så ofte i de danske farvande.

GPSén viser nu 33 km. Jeg er ved at være klar til at gå i land, så efter at have optaget de sidste billeder af færgen på arbejde, beslutter vi os for at sejle tilbage til udgangspunktet og gå i land for sidste gang i dag. Her møder vi et par bekendte, der byder på kaffe, chokolade og småkager -

Uhm det var ikke det værste vi kunne blive budt.

Vi har gjort det igen - Endnu en dejlig dag med gode oplevelser er slut. Jeg ser allerede frem til vores næste færd. Hvor mon vi tager hen næste gang? Det vides ikke i skrivende stund, men ideerne er mange, og det er vel kun vejret, som kan sætte en stopper for vores forehavende?

Endnu engang er der god grund til at takke Bjørn for god instruktion, råd og dåd. Også tak til Kristian og Mai-Britt for godt følgeskab på turen.

Også en meget stor tak til Bjørn´s forældre for godt selskab og ikke mindst lagkagen!

Og du kære læser - Hvis du stadig har mod på det er du velkommen her på siden igen.