Blakke Mølle
Dykning  Foto album  Kajaksejlads Vejrudsigt Mine Links privat  Gæstebog Forside

 

 

Kullen rundt Sverige

Søndag d. 21.Oktober 2007

Distance:                                              25 Km

Se kort over turen

Ligesom med turen rundt om Orø, er Kullen bestemt ikke ukendt for mit vedkommende. Jeg har før aflagt denne bjergknold besøg, også fra vand siden, men da i sejlbåd til den hyggelige havn Mölle.

Klokken er 04.45 og vækkeuret er atter kommet på arbejde, men at få mig ud af fjerene - Temperaturen udenfor er kun 3 - 4 grader og det er meget mørkt. Jeg pakker hurtigt bilen, for at komme til Vallensbæk lystbådehavn, hvor jeg skal hente Erik - Vi skal til Kullen i dag - Vi har aftalt at mødes med resten af turens deltagere på Mac Donalds ved lufthavnen. Kl. 07.00 triller vi ind på parkeringspladsen, fulgt af Peter og Asbjørn, og lige efter kommer Bjørn og Majken - Et flot skue med en sådan karavane af biler læsset med kajakker og andet udstyr til turen. Det er stadig mørkt - Meget lidt vind, og en vejrudsigt der lover godt for dagens tur. Bjørn holder skippermøde her. Vi får således en sidste mulighed for at vende om, hvis modet skulle svigte, med udsigten til de planlagte strabadser, der består i en sejltur på ca. 24 Km og en travetur på 4 - 5 Km. midt på turen. Ingen melder fra - Hvorfor skulle man da også gøre det, når vi nu er kommet af sted? Fra Kastrup går turen over Øresundsbroen, til Sverige - GPSén er indstillet på det lille hyggelige fiskerleje Arild. Vi ankommer efter en god times kørsel - Nu er lyset langsomt brudt frem, temperaturen er lige nu absolut ikke højere, men det lette skydække lover godt for den gryende dag. Mon ikke meteorologerne får ret i dag - En del sol ?  

Vi læsser hurtigt kajakker og øvrigt udstyr af, klæder om og mangler nu blot at få placeret den ene bil på turens slut mål, Höganäs. 

Klar til afgang

Klokken er nu godt 09.00 og vi er klar til at lægge ud - Broerne er glatte af alger, så det kræver lidt god balancesans, at få sig placeret i kajakken, uden at afstedkomme en vandgang - Det lykkes for os alle at komme i kajakken uden at få dyppet andet end pagajen. GPSén tændes og vi er klar til oplevelser - Vi ror ud gennem havneløbet, og får straks at mærke, at havet stadig er lidt uroligt efter de seneste dages vind - Vi får dog vind og søer i ryggen på den første og nordlige del af turen. Første seværdighed på turen er nogle bygnings/kunstværker, fremstillet af drivtømmer og sten.

Nimis og Arx

Nimis, , er en 150 meter lang og op til 15 meter høj skulptur af drivtømmer, som man kan gå på og kravle i.  Nimis er opført af kunstneren og kunstprofessoren Lars Vilks. Han begyndte at opføre skulpturen i 1980 og har lige siden ligget i konflikt med myndigheder, som ønsker Nimis fjernet. Retssagerne har afløst hinanden, men Nimis står der endnu. Flere gange har der været hærværk mod skulpturen, hvor den er blevet brændt delvis ned, eller hvor folk har forsøgt at ødelægge den med motorsav.
På stranden ca. 100 meter fra Nimis begyndte Lars Vilks i 1991 på en ny konstruktion, som fik navnet Arx. Arx er en 150 tons tung skulptur i sten og beton. Hvorvidt det er kønt eller grimt vil jeg lade være op til hver især, men særpræget er synet i hvert fald på denne solbeskinnede dag.

Vi fortsætter vores tur langs kysten, og efterhånden rejser klipperne sig højere og højere - Det er et smukt syn der møder os - Klippekysten er fyldt med små vige, som vi sejler ind for at inspicerer - Det er tydeligt at der ikke kommer mange mennesker her, men alligevel har de få der har været her sat sine spor, i form at inskriptioner, og rester af bål. I en af vigene finder vi en gennemsejling igennem klippen, og vi må selvfølgelig prøve om vi kan sejle igennem - Det kan sagtens lade sig gøre - En underlig fornemmelse at sejle igennem med den tonstunge klippe over sit hoved.  


Inden i.....

 Igennem..

Efter gennemsejlingen fortsætter vi turen op langs Kullens nordkyst, og omkring kl. 11.30 når vi spidsen af Kullen - Her flader klippen ned mod havet - På toppen ses det ene af Kullens fyr, og på den yderste spids, kun nogle få meter over havets overflade ser vi det yderste af Kullens to fyr. Fyr har altid stået som noget specielt for mig. De står for noget trygt - Når man har sejlet om natten har de altid været med til at lede en ind til en sikker havn, eller udenom en forhindring, der hvis man havde mødt den, havde afstedkommet store ødelæggelser. Når jeg sådan har sejlet om natten og fulgt fyrenes lysende markering af den sikre vej, har jeg ikke kunnet lade være med at tænke på de episoder, som man har læst om, hvor røvere har illuderet fyr, og på den måde fået søfolk til at navigerer forkert, med frygtelige konsekvenser til følge - Nu om dage er fyrenes betydning ikke så stor, idet de fleste skibe, såvel store som små, er forsynes med GPS navigations udstyr - Ja jeg sidder selv her med en kortplotter i kajakken, så min afhængighed af fyrene er jo også minimeret.

 

Kullens fyr.........

Vi fortsætter vores sejlads rundt om spidsen af Kullen - Sulten og tørsten er begyndt at melde sig - Vi har aftalt at sejle om til Kullens sydkyst, før vi gør vores første og eneste ophold på turen - Det skyldes nu ikke mangel på steder, hvor man kan gå i land - Tværtimod. Vi har blot bestemt os for en lang tur, der kræver at vi er på vandet det meste af tiden - Det skyldes ikke mindst at vi befinder os i oktober måned, og dagen er blevet mærkbart kortere. Vi ror til Ransvik, hvor der ligger et lille traktør sted helt ned til vandet, og der er her en strand, som vi kan lande ved. Ransvik har sin helt egen historie - Oprindeligt var dette et af de få steder, hvor kvinder og mænd måtte bade sammen fra stranden. 

 

Formodentlig er det på denne baggrund at det lille traktørsted har fået sin oprindelse. Da vi kommer frem til Ransvik, ser vi at det ikke kun er os der har fået den ide, at bruge stranden - Her er mange sportsdykkere - Det kommer nu ikke som den store overraskelse - Jeg har selv dykket ud herfra for et par år siden, sammen med Holbæk Dykkerklub. Alligevel er der temmelig mange dykkere i området, og der skal styres en hel del, for at undgå at ramme disse neopren beklædte vovehalse - Det ser ud til at være elever fra en dykkerskole - Når jeg ser på dem, genkender jeg mine egne udfordringer fra den tid.

Vi kommer i land, og får båret kajakkerne op på stranden - Det er rart at få strukket sig efter de første 12 Km. Tøjet bliver lagt til tørre på stenene - Så man kan få tørt tøj på, når det atter går løs på havet. Lige nu er der dømt frokost - Det er dejligt at trække maden og den varme kaffe frem fra lugerne. Bjørn og Majken har taget primus med, så de får varm mad - Ikke dårligt! Solen står højt på himmelen, og det er rigtigt rart at ligge her og slikke solskin.

Vi har imidlertid besluttet os for at Kullen også skal ses fra landsiden, så lige efter frokost begiver vi os afsted på travetur.

Opstigning fra stranden....

Jeg har som før nævnt været her før, men hvergang, også idag, bliver jeg lige betaget af den natur der breder sig ud for vores fødder. Der er ikke noget at sige til at området er udlagt som natur reservat. Vi vandre ad små stier i skoven, udover store græsningsarealer for kreaturer - Ikke helt almindelige kreaturer, men Skotsk Højlands kvæg - Vi ser nu ikke nogle, men må konstant se os for, for ikke at træde i deres efterlandeskaber - Bedømt udfra disse, må der være tale om velvoksne eksemplarer. Vi når turens højedpunkt, i mere end en forstand - Toppen af Kullen, hvor det øverste af Kullens to fyr knejser imod den blå himmel. Herfra ser skibene små ud.

Kullens øverste fyr.......

Efter en stund begiver vi os atter tilbage til Ransvik, for at fortsætte vores sejlads - Turen frem og tilbage er bare på 4 Km, men terrænet er meget kuperet, så det føles noget længere - Og det medbragte tøj og traveskoene var helt på sin plads. I mellemtiden er der ankommet flere kajaksejlere - Utroligt, men der ligger en 10 - 12 kajakker på den lille strand, og jeg kan se at sportsdykkerne efterhånden har fået svært ved at manøvrere sig ud i vandet.

Tiden er nu inde til en kop kaffe og noget af den medbragte chokolade - Og så går vi igang med at gøre fartøjerne og os selv søklar.

Klargøring til afgang....

Vi kommer relativt hurtigt i vandet - En bølge forsøger dog at bestemme det anderledes, og mit første forsøg ender med at jeg sidder i vandet i stedet for i kajakken, men det skal den nu ikke bestemme, og næste forsøg går da også betydeligt bedre, og vi er alle på vej mod Mölle.

Mölle er en lille havneby, som oprindeligt blev brugt til udskibning af bla. sten, men også fiskeri har udgået herfra. Når man som idag kommer fra vandsiden, i højt klart solskin, kunne man nemt forledes til at tro at man var kommet til syden. Byen er bygget opad klipperne, og minder mig altid om en middelhavsby - men døm selv.

Mölle fra havsiden.

Fra Mölle går turen imod turens endepunkt Höganäs. Kysten begynder nu mere og mere at ligne det vi kender fra de danske strande - Sandstrand med enkelte bakker, men absolut en modsætning til Kullens klippekyster. Som vi ror begynder dagen at gå på held og vi er klar over at der skal trækkes godt til, for at nå i land inden det bliver mørkt. Som vi ror mærker jeg pludselig at noget skraber imod bunden af kajakken - Og så står jeg fast?!? Hvad er nu det? Det viser sig at jeg er sejlet lige hen over en stor sten, som nu, hvor bølgen havde trukket sig tilbage afslører sig. Jeg er blevet "grundejer" - Jeg padler hurtigt baglæns, og kommer da også hurtigt af stenen. ØV det var jo ikke meningen - Senere har jeg studeret  mit GPS spor på kortet i stort format, og må erkende, at jeg er sejlet direkte henover, hvad der på kortet kaldes en undersøisk klippe!! Ja det vil jeg nok sige - Havde det været med sejlbåden havde det ikke gået så smertefrit! Efterfølgende har jeg konstateret nogle ridser i bunden af kajakken, som det synlige bevis på min manglende koncentration - Ja det er vigtigt at navigerer og være opmærksom, når man sejler - Uanset skibets størrelse.

Omkring kl. 17.15 lander vi på sandstranden ved Höganäs. Endnu en kajaktur er overstået - Denne gang, for første gang, udenfor Danmarks grænser. Det at sejle, hvor kysten er lavet af et hårdere materiale, end de hjemlige sandstrande er en udfordring, men udfordringen overgås langt af de naturoplevelser man bliver budt.

De 6 på tur.....

Tilbage er blot at hente bilerne i Arrild, og turen hjem over Øresundsbroen - Med hovedet fuldt af dejlige oplevelser - Tømt for hverdagens trivia. Klar til en ny uge.

Tak til alle jer der var med til at gøre turen til en rigtig god oplevelse.

Solnedgang over Höganäs.